Skip to main content

Бебето в единадесетия месец вече активно общува с възрастните, които са в най-близкото му обкръжение. Признак за благоразположението на бебето към възрастния е протягането на играчката към него. То постоянно се стреми да е в центъра на вниманието.

Мъничето все повече се интересува от названията на предметите. Разбира добре някои жестове: „довиждане“, „ела тук“, „не бива“ и др. Само може да използва жестове, особено да сочи. Гледа предмета, за който говори възрастния. Вади от кутия/кошница предмети и играчки и може да ги слага обратно. Обича да се крие и чака реакцията на възрастните, радва се, когато го намерят. Намира скрита играчка, ако са я скрили пред него. Запомня разположението на предметите, които за кратко време изчезват от полезрението му. Може по-дълго да наблюдава действията на възрастните.

Възпитание. Бебето изработва умение да събира дребни предмети, затова сред играчките му трябва да има големи мъниста, копчета, пръчици, малки кубчета и т.н. Необходими са също кутийки и сандъчета, където то може да слага тези предмети. Покажете му как да вади и прибира предметите.

Можете да слагате гривни, пръстени, герданчета както на своята и на бебешката ръка, така и на пръчица. По този начин формирате умението да се нанизва нещо на нещо друго, тоест да се напасне точно определено място. Сред играчките трябва да имате пирамидка с обръчи, различни гривни, здрави гердани, които няма да се скъсат. Усъвършенства се умението с предметите да се извършват присъщи за тях действия: топката да се хвърля, книгата да се разлиства, с чукчето да се чука, дрънкалката да се размята.

Добре е да развиете у малкото съкровище отношение към куклите и плюшените животни като към живи същества. Затова сами се отнасяйте към играчките по подходящ начин, разговаряйте с тях като с членове на семейството.

Вече е време и за четене и разлистване на книжки. Изберете книжки с дебели страници, за да може бебето само да ги разгръща без да ги скъса. Книжкте трябва да са с ярки рисунки и подходящо за възрастта съдържание, отговарящо на интересите му.

Продукти за БЕБЕ И МАМА: ТУК

Източник: Puls

Leave a Reply