Skip to main content

Какви са усложненията и рисковете при нараняване на устата?

Възможните последствия от нараняването на устата включват:

Инфекция

Всеки път, когато целостта на кожата бъде нарушена, мястото на раната се излага на риск от инфектиране. Вирусите и бактериите могат да проникнат в телесните тъкани и кръвта, причинявайки допълнително дразнене или усложнения.

Белези

Раната на устната, особено в гънките, където се срещат горната и долната устна, може да доведе до козметични проблеми с външния изглед на устата. Ако раната е голяма или с назъбени краища, може да се наложи зашиване, за да помогне на равномерното ѝ зарастване. Кога е необходима лекарска помощ при нараняване на устата?

Обикновено лечението на нараняването на устата може да бъде извършено и в домашни условия. Спешна медицинска помощ е необходима, когато:

  • Кървенето не спира след 10 минути;
  • Раната е дълбока;
  • Нараняването е причинено от ръждясал метал или от ухапване от животно или човек;
  • Краищата на раната са назъбени;
  • Има чуждо тяло или частици, които не могат да бъдат премахнати;
  • Има признаци на инфекция, като – обезцветяване, мястото на раната се усеща топло на допир, има зачервяване или изтичане на секрет

Какво е лечението при нараняване на устата?

Продукти за орална хигиена: тук

Рядко нараняването на устата изисква медицинска помощ. Причините, поради които може да е необходимо да се потърси посещение при лекар, са:

Шевове

Може да са необходими шевове за спиране на кървенето при много дълбока рана. Ако разрезът засяга устната, шевовете също помагат за естетически по-добрият външен вид след зарастване на раната.

Антибиотици

Ако потърпевшият е бил изложен на бактериална инфекция, лекарят може да предпише антибиотици. Винаги лечението с антибиотици трябва да бъде проведено до край и да не се спира, само когато пациентът се почувства по-добре.

Ваксина срещу тетанус

При порезни рани от замърсени предмети се налага търсенето на лекарска помощ, както и ако пациентът не знае кога е бил последния път, когато е бил ваксиниран срещу тетанус.

Продукти за орална хигиена: тук

Библиография:
Healthline. How to Properly Care for Oral Cuts and Scrapes
Brand HS. Saliva and wound healing

Leave a Reply